Et par store stuperprofiler

Ulrika Knape

2351217_1200_675Selv om Norge ikke kan skilte med mange internasjonale plasseringer i stup, så trenger man ikke gå lenger enn til den andre siden av Kjølen for å finne et riktig verdensnavn innen sporten. Svenske Ulrika Knape er nemlig den stolte innehaver av hele tre olympiske medaljer. De to første innkasserte hun 17 år gammel under OL i München. Den gangen ble det gull i tårnstup 10 meter og sølv i sviktstup 3 meter. Fire år etter i Montreal klarte hun nesten å vinne en ny gullmedalje i tårnstup 10 meter, men måtte dessverre se seg slått, men kunne i alle fall ta sølvmedaljen med seg hjem.

Ulrika Knape giftet seg og heter nå Lindberg. Hun har siden hun la opp vært aktiv innen sporten som trener og har blant annet trent sin egen datter, Anna Lindberg, som selv ble en meget dyktig stuper – også hun med internasjonale topplasseringer. Anna har riktignok ingen olympiske medaljer, men deltok i hele 5 olympiske leker. Første gang i Atlanta i 1996 og siste gangen i London 2012.

Unge Greg Louganis

Greg Louganis er en av de helt store profilene i stup-historien. Den unge amerikaneren var ikke mer enn 16 år da han for første gang deltok i et OL. Det var i Montreal i 1976. Han ble en umiddelbar suksess og selv om det ikke ble noen gullmedalje, den var det italieneren Dibiasi som stakk av med, så ble det i alle fall sølv. Alt lå til rette for en gullmedalje ved neste OL, men det var de lekene (1980) som gikk av stabelen i Moskva og som USA boikottet. Men Greg kom sterkt tilbake og tok gullmedaljer i de tre derpå følgende OL.

Mange vil dessuten huske diskusjonene etter at Louganis ikke bare sto frem som homofil, men også som HIV positiv. Diagnosen hadde han fått i 1988 rett før han vant sin siste gullmedalje i Seoul, men sannheten om den kom ikke frem før i hans biografi som kom i 1996.