Stup er ikke bare konkurranse

12874655_10153847433775783_1364006369_o-1Stup er naturligvis ikke bare konkurranse, for mange er det en morsom hobby og for enda mange flere en gøyal lek som kan lekes året rundt både i bassenger og i sjø og vann. En fordel med denne grenen er jo at den ikke krever mye kostbart utstyr. I prinsippet trenger man jo strengt tatt ikke mer enn badebukser / badedrakt. I så måte er det jo faktisk en veldig demokratisk idrett som ikke ekskluderer barn eller unge med begrensede økonomiske ressurser. Derfor er det egentlig litt overraskende at det ikke finnes flere aktive konkurransestupere. Kanskje er forklaringen at det ikke finnes så mange unge mennesker som er villige til å legge ned så mye arbeid og trening som denne idretten krever. Stup er jo en utpreget individuell idrett der fokus i veldig stor grad er på en selv.

Det er imidlertid ingen tvil om at stup er en flott idrett, som i likhet med turn og dans, er aktiviteter som krever både fleksibilitet og styrke, egenskaper som er veldig gode å ha i bunnen uansett hvilken idrett man måtte velge å satse på senere i livet. Mer allsidig trening er det egentlig ganske vanskelig å tenke seg, så det er all grunn til å ønske at de mange stupeklubbene rundt omkring i landet får bedre rekruttering enn de har i disse dager.

Dødsing

En ganske outrert form for stup er det som kalles dødsing, og som av en eller annen grunn har blitt veldig populært, først og fremst blant unge, vågale gutter og menn som «tar den helt ut». Det hele går ut på å ta skikkelig fart og stupe ut fra 10 meteren, men når det dødses så er det ikke noe poeng at det skal utføres vakre og akrobatiske øvelser. Tvert om, det gjelder å ligge vannrett i luften så lenge som mulig for så å kroke seg sammen i en slags fosterstilling i det man lander.