Stup fra høye høyder

In this Tuesday, April 1, 2014 photo provided by The World Team, a group of 222 skydivers from 28 nations, team members dive over Eloy, Ariz. The jump was part of the group's ongoing attempt to set a world record by forming two distinct aerial formations within the same dive. The team did not break the record with this attempt. (AP Photo/World Team, Andrey Veselov)

For de aller fleste er det å kaste seg ut fra en klippe eller stupebrett med hodet først noen som krever en viss mental overvinnelse. Det er nok litt som det å svømme på dypt vann for første gang. Det virker veldig skremmende, men har man først gjort det en gang og mestret det, så forstår man ikke lenger hva det var man var så nervøs for. Å være fortrolig med det å kunne både svømme og stupe uti med hodet først er viktig i mange henseende, og de som har greie på den slags er veldig sikre på at mange drukningsulykker kunne vært unngått dersom flere hadde mestret disse disiplinene sånn nogenlunde.

Clavadistas

Et annet sted her på nettstedet står det om dødsing. Det er imidlertid ikke den eneste risikosporten som assosieres med stup. De fleste har vel sett de imponerende bildene fra Acapulco og andre eksotiske steder der dristige unge menn kaster seg utfor høye klippekanter for så å lande perfekt i det asurblå saltvannet. Clavadistas kalles de (clavadista er spansk og betyr stort sett det samme som stup betyr på norsk) og for mange av dem er disse dristige stupene deres levebrød. De fleste er fattige og overlever på slanter som imponerte turister kaster til dem. Andre – de færreste – utfører stupene sine som ledd i en større organisert oppvisning. De får normalt mye bedre betalt.

Stup fra opp mot 35 meters høyde er ikke uvanlig for en avansert clavadista, men da skal man også være klar over at han tar betydelige risker. For lander man feil fra så høye høyder så er faren for store skader meget stor. Den største høyden noe menneske skal ha stupt fra uten å skade seg er utrolige 53,9 meter. Det var det en sveitser ved navn Oliver Favre som stod for i 1987.